Производи

Амониум перхлорат

Краток опис:


Детали за производот

Најчесто поставувани прашања

Ознаки на производот

Амониум перхлорат

Молекуларна формула:

NH4КЛО4

Молекуларна тежина:

117.50 часот

CAS бр.

7790-98-9

RTECS Бр.

SC7520000

Бр. На ООН:

1442

 

 

Амониум перхлорат е неорганско соединение со формулата NH2ClO₄. Тоа е безбоен или бел цврст материјал кој е растворлив во вода. Тој е моќен оксидатор. Во комбинација со гориво, може да се користи како ракетен погон.

Употреба: главно се користи во ракетно гориво и експлозиви без чад, покрај тоа, широко се користи во експлозиви, фотографско средство и аналитички реагенси.

1) анти-колачи од СДС

11

2) анти-печени од TCP

12

Пред да работите со амониум перхлорат, треба да бидете обучени за негово правилно ракување и складирање.
Амониум перхлорат е силен оксидатор; и мешавините со сулфур, органски материјали и ситно поделени метали се чувствителни на експлозија и триење и удари.
Амониум перхлорат мора да се чува за да се избегне контакт со оксидирачки агенси (како што се перхлорати пероксиди. Перманганати, хлорати нитрати, хлор, бром и флуор бидејќи се појавуваат бурни реакции.
Амониум перхлорат не е компатибилен со силни средства за редукција: силни киселини (како што се хлороводородни. Сулфурни и азотни) метали (како што се алуминиум. Бакар и калиум); метални оксиди: фосфор: и запаливи.
Каде и да се користи амониум перхлорат, произведен или ракуван или складиран со амониум перхлорат, користете електрична опрема и прибор за заштита од експлозија

Мерки на претпазливост
Држете се подалеку од топлина. Држете се подалеку од извори на палење. Да се ​​чува подалеку од запалив материјал. Празните контејнери претставуваат опасност од пожар, испарувајте го остатокот под хауба. Заземјување на целата опрема што содржи материјал.
Не дишете прашина. Преземете мерки на претпазливост против електростатско празнење. Носете соодветна заштитна облека. Во случај на недоволна вентилација, носете соодветна респираторна опрема. Ако се чувствувате лошо, побарајте лекарска помош и покажете ја етикетата кога е можно. Избегнувајте контакт со кожата и очите. Да се ​​чува подалеку од некомпатибилни, како што се агенси за редукција, запаливи материјали, органски материјали, киселини.

Складирање
Чувајте го садот добро затворен. Чувајте го контејнерот на ладно, добро проветрено место. Одделете се од киселини, алкалии, средства за редукција и запаливи материи.


  • Претходно:
  • Следно:

  • Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја