Производи

Натриум перхлорат

Краток опис:


Детали за производот

Најчесто поставувани прашања

Ознаки на производот

Натриум перхлорат

Име на производот:

Натриум перхлорат

Молекуларна формула:

NaClO4

Молекуларна тежина:

122.45

Бр. CAS:

7601-89-0

РТЕЦС бр .:

SC9800000

Бр. На ООН:

1502

Натриум перхлорат е неорганско соединение со хемиска формула NaClO₄. Тоа е бел кристален, хигроскопски цврст материјал кој е многу растворлив во вода и алкохол. Обично се среќава како монохидрат.

Натриум перхлоратот е моќен оксидизатор, иако не е толку корисен во пиротехниката како калиумовата сол поради нејзината хигроскопност. Willе реагира со силна минерална киселина, како што е сулфурна киселина, за да формира хормонска киселина.
Употреби: главно се користи во производството на други перхлорати преку процес на двојно распаѓање.

19

1) натриум перхлорат, безводен

17
2) натриум перхлорат, монохидрат

18

Безбедност
Натриум перхлорат е моќен оксидатор. Треба да се чува подалеку од органски материи и силни средства за редукција. За разлика од хлоратите, мешавините на перхлорат со сулфур се релативно стабилни.
Тој е умерено токсичен, бидејќи во големи количини се меша со навлегувањето на јод во тироидната жлезда.

Складирање
NaClO4 треба да се чува во цврсто затворени шишиња бидејќи е малку хигроскопски. Треба да се чува подалеку од силни кисели парови за да се спречи формирање на безводна суперхлорна киселина, опасност од пожар и експлозија. Исто така, мора да се чува подалеку од запаливи материјали.

Отстранување
Натриум перхлорат не треба да се истура низ канализацијата или да се фрла во околината. Прво мора да се неутрализира со средство за редукција во NaCl.
Натриум перхлорат може да се уништи со метално железо под УВ светлина, во отсуство на воздух.


  • Претходно:
  • Следно:

  • Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја